Geschiedenis

Prille begin

Het was in 1970 (het jaar dat Paul McCartney uit de Beatles stapt en Feyenoord zowel Europacup I als de wereldbeker voor clubteams wint) dat Jamain De Vos het initiatief nam, samen met Hubert Borremans, om met een voetbalclub te beginnen. Al vlug kregen zij het gezelschap van Daniel Walckiers die zich ontfermde over het administratief gedeelte samen met Marcel Eggerickx (dit zijn slecht enkele namen, er zijn er nog veel meer op te noemen maar dat zou ons te ver leiden in deze beknopte uiteenzetting).
Zo ontstond voetbalclub Sporting Eizeringen!

Accommodatie

De eerste matchen worden gespeeld op het terrein van Dolf Dekens, tevens de locatie van de eerste mosselkermis. Wegens omstandigheden word er toch naar een ander terrein gezocht en na een lange zoektocht vinden de enthousiastelingen in 1972 (het jaar van de gijzeling op de OS in München en de laatste Apollo ruimtemissie) een terrein dat kan worden gehuurd van Georges Sterckx. Dit terrein is vandaag nog altijd het A terrein.

Ploegfoto 1970, eerste wedstrijd Sporting Eizeringen

Luchtfoto terreinen Sporting Eizeringen

Om een voetbalclub uit te bouwen heb je natuurlijk niet enkel een terrein nodig maar ook kleedkamers en het allerbelangrijkste een kantine! Er werd dus met man en macht gewerkt en om tijdig klaar te raken werd zowat elke familie uit Eizeringen ingeschakeld. Daardoor raakte de constructie voor het seizoen klaar en kon Sporting Eizeringen debuteren in 4e Provinciale van de KBVB met stamnummer 7579. De kantine en kleedkamers die toen gebouwd werden doen nog steeds dienst als thuisbasis voor Sporting Eizeringen.
Sedert vele jaren is het “Stant” die onze terreinen en de rest van de accommodatie onderhoud, daarom is elk jaar opnieuw onze beste transfer, “Stant” die het onderhoud blijft voor zijn rekening nemen.

Lokaal

Een voetbalclub heeft natuurlijk niet enkel een kantine maar ook een “lokaal” nodig om achteraf te kunnen na kaarten over de wedstrijden. Dit werd in den beginne “Smid Pletinckx”, nadien verhuisde het clublokaal naar “De Klok”, “De Millenium” en tegenwoordig is het clublokaal bij “Café Schaekels”.
Jeugd
Na de eerste ploeg begon ook de jeugd zijn draai te vinden en daarom moest er al snel worden uitgebreid. Er werd een stukje grond gekocht en twee nieuwe terreinen aangelegd, het huidige B en C terrein. Veel later zou nog een terrein volgen, het huidige D terrein.

Palmares

In 1976 (Steve Jobs richt Apple op en Lucien Van Impe is de laatste Belgische Tourwinnaar) komt het eerste sportieve succes van Sporting Eizeringen er, het kampioenschap en de promotie naar 3e Provinciale zijn binnen! Spijtig genoeg duurt dit niet zolang en na een minder periode zakken we terug naar 4e Provinciale.
Gelukkig kan er snel terug gevierd worden met de promotie naar 3e provinciale en dit keer voor een lange periode.
Tot het seizoen 2003 – 2004 blijven we in 3e om dan te promoveren naar 2e Provinciale.

B-ploeg

Om de vele jeugdspelers ook te laten doorgroeien naar het niveau van 2e prov. werd er een B-ploeg opgericht die kon starten in 4de prov. Een initiatief dat naar de jeugd toe in ieder geval zijn vruchten heeft afgeworpen. Want verschillende jongere spelers konden, dank zij de B-ploeg doorstoten naar de kern van de 1ste ploeg en betekenden zelfs versterkingen in 2e prov. Een initiatief dat alleen maar mogelijk was door de inzet van de vele medewerkers die er voor zorgen dat de kantine ALLE zondagen op volle toeren draait. Het sportieve hoogtepunt kwam er aan het eind van het seizoen 2008-2009 toen zowel de 1ste als de B-ploeg na een spannend maar slopend seizoen de eindrondes haalden. De B-ploeg slaagde er in via de eindronde in mee te promoveren naar 3de prov. Een reeks met toch gevestigde waarden zoals Gooik, Liedekerke, …

Jammer genoeg volgde dan een minder seizoen door verschillende omstandigheden en degradeert de B-ploeg terug naar 4e provinciale.
Seizoen 2012 – 2013 werd afgesloten op een tweede plaats met 49 punten net als RWD Molenbeek waardoor er nog een testwedstrijd volgt om te bepalen wie er eventueel kan promoveren naar 3e Prov.

A-ploeg

Het laatste decennium was Sporting Eizeringen een degelijke 2e provincialer met af en toe is een piek of dal. De laatse twee seizoenen speelt de A-ploeg steevast mee voor de top-5 plaatsen in 2e provinciale, met als beloning een plaats in de eindronde in het seizoen 2010-2011 na een tweede plaats in de competitie. De A-ploeg werd spijtig genoeg door een paar gekwetsten afgeremd en haalde het net niet.

Seizoen 2012 – 2013 werd afgesloten met een elfde plaats na het behalen van 40 punten.

Voor seizoen 2013 – 2014 werd er een nieuwe weg ingeslagen bij Sporting Eizeringen, het bestuur werd grondig verjongd en ook sportief veranderden er enkele zaken. Er bleven 3 seniorenploegen behouden maar de nadruk werd meer op jeugdwerking gelegd.

Op het eind van een moeilijk overgangsjaar zakte de A-ploeg naar 3e Prov. C.

Feestelijkheden

Al sinds het ontstaan van de club word er elk jaar een mosselkermis georganiseerd. Vanaf het begin tot in 1987 werd de mosselkermis in Garage Vaeremans gehouden, gedurende de mosselkermis werd de garage omgetoverd tot een heus restaurant waar de mosselkermis uitgroeide tot een top eetfestijn in de regio. Nadien werd de mosselkermis gehouden in feestzaal Pajottenland en sinds enkele jaren in de zaal aan sporthal Jo Baetens.

Natuurlijk is er ook de breughel barbecue in het begin van het seizoen en het spaghetti- en croque etentje.

Dankwoord

Ere wie ere toe komt!
Zonder “Cheng” en Geert was deze samenvatting van de geschiedenis van Sporting Eizeringen er niet gekomen.

Daarom bedanken we hen en natuurlijk ook de vele andere enthousiastelingen die destijds Sporting Eizeringen hebben opgericht!